Wat is 4G en wat zijn de voordelen ervan? - Bellen.com (2023)

Via het 4G-netwerk kun je supersnel internetten. Maar wist je dat je ook kunt bellen via 4G? Watis het, wat kost het enwie biedt het aan?

Wat is 4G en wat zijn de voordelen ervan? - Bellen.com (1)

Vrijwel alle telefoons die je nu kunt kopen zijn geschikt voor4G. Als dit niet zo is dan vermelden we dit duidelijk. Dit geldt ook voor de abonnementen. Het 4G netwerk is de huidigestandaard, daarom zie je in onze vergelijking meteen alle4G abonnementenverschijnen. Geen nieuwe telefoon nodig? Vergelijk hier alle 4G sim only abonnementen. Als je een 5G toestel en/of abonnement hebt, kun je altijd 3G en 4G gebruiken.

Inhoud

 • Wat is 4G?
 • Welke providers bieden 4G aan?
 • Welke 4G netwerken gebruiken providers?
 • Wat kan ik met 4G?
 • Wat is 4G+?
 • Wat is bellenvia 4G en hoe werkt het?
 • Hoe snel is 4G?
 • Wat kost 4G?
 • Gebruikt mijn telefoon via 4G meer data?
 • Conclusie
 • Geschiedenis uitrol

Wat is 4G?

4G is de opvolger van 3G, de 'oude'standaard voor mobiel internet. 4G staat voor de vierde generatie mobiele netwerken. Het zorgt ervoor dat je vele malen sneller mobiel kunt internetten en is gebaseerd op de nieuwe technologie Long Term Evolution (LTE). Het is een aanvulling op de 2G- en 3G-netwerken die voorlopig blijven bestaan (maar niet het eeuwige leven hebben en ook niet meer vanzelfsprekend door alle providers aangeboden worden). Ondertussen is de ontwikkeling van 5G al in volle gang, er zijn pakketten verkrijgbaar bij verschillende partijen.

Welke providers bieden 4G aan?

KPN, T-Mobile en Vodafone bieden sinds 2013 de mogelijkheidom voor een 4G netwerk te kiezen.In 2014 startten Simyo, Telfort, BenenYoufone enin 2015 kwamen ook Lycamobile,Robin Mobile (nu Budget Mobiel) en Tele2met 4G. Hollandsnieuwe enSimpel introduceerden in 2016 een 4G toegangsbundel (die inmiddelsaltijd gratis meegeleverd wordt). Kortom, 4G is de huidige standaard geworden.

Welke 4G netwerken gebruiken providers?

KPN, Simyo, Youfone en Budget Mobiel maken gebruik van het 4G KPN netwerk. Ben, Tele2 en Simpel liften mee op het T-Mobile 4G netwerk (Tele2 hadeeneigen 4G-netwerk, dit is opgegaan in T-Mobile). Hollandsnieuwezit op het netwerk van Vodafone. Je kunt dus bij al deze providers terecht voor 4G. In onze 4G sim only vergelijker zie je welke providers nog meer 4G (sim only) abonnementen aanbieden.Ook staat er bij elke provider welk 4G netwerk gebruikt wordt.

(Video) Dokter deelt bijna-doodervaring met mijn patiënt (SDE) | Dr. William J. Peters

Wat kan ik met 4G?

 • Video's streamen zonder haperingen
 • Sneller browsen
 • Goed bereik, ook binnen gebouwen

Met 4G kun je tot tien keer sneller data streamen, dus razendsnel browsen en facebooken, foto's uploaden, video’s streamen en muziek beluisteren zonder haperingen. Verder laden webpagina's veel sneller en kun je ongehinderd mobiel videobellen, zelfs in HD-kwaliteit. Ook online 3D games spelen is mogelijk. Dankzij 4G heb je een betere ontvangst binnenshuis.4G is bovendien stabieler en veiliger dan internetten via wifi.Niet elk wifi-netwerk is namelijk goed beveiligd. Zowel KPN als T-Mobile bieden 4G voor thuis. KPN voor een beperkt aantal adressen. Bij T-Mobile kan iedereen klant worden (werkt alleen voor internet, bellen en televisie kunnen niet gecombineerd worden). 4G voor thuis is handig, voor als de snelheid van het vaste internet te wensen over laat.

Wat is 4G+?

4G+ is de beoogde opvolger van 4G. De theoretische downloadsnelheid bedraagt 225 Mbps, waar dat eerst 150 Mbps was. Door innovatieve aanpassingen is de snelheid opgeschoefd naar 350 Mbps (Vodafone november 2019).4G+ is ook bekend alsLTE Advanced. Vodafone, KPN, T-Mobile en Tele2 bieden 4G+. Je hebt (net zoals bij 4G) een toestel nodig dat deze snelheden aankan.

Wat is bellenvia 4G en hoe werkt het?

Wat is 4G en wat zijn de voordelen ervan? - Bellen.com (2)Bellen via 4G –ook wel VoLTE– is bellen met je mobiel over het 4G-netwerk. Voorheen kon je alleen bellen over 2G en 3G, en nu dus ook met het snellere 4G.Omdat het over 4G werkt, zou je misschien denken dat het hetzelfde is als internetbellen, maar dat is niet het geval.KPN maakte in 2016 als eerste aanbieder in Nederland 4G bellen mogelijk. Je kon toen nog alleen 4G bellen van KPN-klant naar KPN-klant. Sinds de zomer van 2019 kun je ook naar klanten van Vodafone bellen over het 4G netwerk. Eind 2016 maken ook Tele2 en Vodafone bellen via 4G mogelijk.T-Mobile is in 2019 de laatste van de grote providers die bellen via 4G activeert.

Het voordeel van 4G bellen is dat de kwaliteit van de gesprekken beter is dan bij gsm en internetbellen en je sneller verbinding krijgt. Ook niet onbelangrijk: de bereikbaarheid is beter met 4G. Dat merk je onder andere als je binnenshuis belt.

Wat is 4G en wat zijn de voordelen ervan? - Bellen.com (3)Je telefoon kiest doorgaans automatisch het best beschikbare netwerk om mee te bellen of gebeld te worden. Je hoeft dus zelf niets in te stellen. Werkt dat niet bij jou? Zo stel je 4G bellen in via Instellingen:

iPhone: Mobiel netwerk - Opties mobiele data - Schakel 4G in.
Android (verschilt per toestel): Verbindingen - Mobiele netwerken - Bellen via 4G.

(Video) [LIVE] POLITIE GEK MAKEN & OVERVALLEN!! - GTA Roleplay Live

Wat kost bellen via 4G?

Bij 4G bellen gebruik je je belbundel en niet je databundel. Het kost niet meer of minder dan gewoon bellen. Bij gebrek aan een 4G verbinding schakelt je smartphone automatisch over op 3G.

Wat zijn de voordelen van bellen via 4G?

 • Betere bereikbaarheid: 4G dringt beter door in gebouwen.
 • HD geluidskwaliteit: bellen zonder ruis en haperingen.
 • Snelle verbinding: je oproep wordt sneller opgezet.
 • Geen extra kosten: bellen via 4G gaat van je belbundel en gebruikt geen data.

Wat heb je nodig voor bellen via 4G?

Om gebruik te kunnen maken van bellen via 4Gheb je een geschikt toestel nodig (VoLTE), een 4G simkaart en een 4G bel- en internetbundel. Met prepaid is het niet mogelijk om gebruik te maken van bellen via 4G.Verder is het belangrijk dat je de instellingen activeert op je smartphone. Vergeet ook niet de meest recente software op je smartphone te installeren.Je telefoon kiest automatisch het best beschikbare signaal. 4G bellen is niet altijd beschikbaar in het buitenland.

Hoe snel is 4G(+)?

Over 2019 is de maximale snelheid 450 Mbps download (T-Mobile) en tot 100 Mbps upload (Vodafone).Dezetheoretische maximumsnelhedenworden alleen gehaald onder ideale omstandigheden en met een geschikt 4G+-toestel.T-Mobile biedt volgens P3onderzoekNederlands snelste mobiel netwerk. Volgens de Ookla Speedtest(2019) is de gemiddelde downloadsnelheid bij deze provider 78.1Mbps. Dat geldt voor telefoons die 4G ondersteunen. Ter vergelijking: KPN 51 Mbps, Tele2 47 Mbps en Vodafone 52 Mbps. De daadwerkelijk behaalde snelheidvan de internetverbinding op jesmartphone, tablet of laptopisafhankelijk van:

 • Het type mobiele apparaat dat je gebruikt.
 • De drukte op het internet of de internetpagina.
 • Het aantal gebruikers dat gelijktijdig gebruik maakt van het mobiele netwerk.
 • De afstand tussen je mobiele apparaat en de zendmast.
 • Obstakels, zoals muren en gebouwen, tussen je mobiele apparaat en de zendmast.
 • Weersomstandigheden, zoals onweer, kunnen een negatieve invloed op de ervaren internetsnelheid.
 • Bevind je jein een snel voortbewegend voertuig?Dat heeft negatieve invloed op de internetsnelheid.

Tele2 vergelijkt 3G met een zandweg en 4G met een 6-baans snelweg. 'Verkeer kan er veel sneller over rijden waardoor zij sneller op de plaats van bestemming aankomen.'

ProviderDownloadsnelheid 4G (max.)Downloadsnelheid 4G+ (max)
Wat is 4G en wat zijn de voordelen ervan? - Bellen.com (4)100 Mbps300 Mbps
Wat is 4G en wat zijn de voordelen ervan? - Bellen.com (5)256 Mbps256 Mbps
Wat is 4G en wat zijn de voordelen ervan? - Bellen.com (6)100 Mbps300 Mbps
Wat is 4G en wat zijn de voordelen ervan? - Bellen.com (7)300 Mbps450 Mbps
Wat is 4G en wat zijn de voordelen ervan? - Bellen.com (8)256 Mbps256 Mbps
Wat is 4G en wat zijn de voordelen ervan? - Bellen.com (9)225 MbpsNvt
Wat is 4G en wat zijn de voordelen ervan? - Bellen.com (10)

5 Mbps

Nvt
Wat is 4G en wat zijn de voordelen ervan? - Bellen.com (11)100 Mbps225 Mbps
Bundel Extra Snel
Wat is 4G en wat zijn de voordelen ervan? - Bellen.com (12)

Info niette vinden

Nvt
Wat is 4G en wat zijn de voordelen ervan? - Bellen.com (13)75 Mbps150 Mbps
(abo met snelheid verdubbelaar)
Wat is 4G en wat zijn de voordelen ervan? - Bellen.com (14)75 MbpsNvt
Wat is 4G en wat zijn de voordelen ervan? - Bellen.com (15)250 MbpsNvt

De theoretische snelheden zijn overgenomen van de websites van de aanbieders. De praktische snelheden staan in onze vergelijker. Lycamobile vermeldt geen snelheden.Omdat het KPN netwerk gebruikt wordt, kun je uitgaan van maximaal 75 Mbps. En let op, Budget Mobiel gebruikt 4G, maar knijpt de snelheid tot maximaal 5 Mbps.

Autoriteit Consument &Markt: beleidsregel internetsnelheden

Per 1 januari 2018 moeten providers de geraamde maximale download- enuploadsnelheid op mobiele netwerken kenbaar maken.Daarvoor heeft de Autoriteit Consument &Markt eenbeleidsregelopgesteld. De aanbieders hoeven niet aan te geven wat de minimale of 'normaliter beschikbare' snelheid is. Dat geldtwel voor het vaste netwerk, dus voor internet thuis.

(Video) Hoe u uw paranormale zintuigen kunt verhogen met Chris Lippincott

Wat kost 4G?

De kosten voor 4G verschilden aanvankelijk sterk per abonnement en per aanbieder. Niet verrassend, voor (nieuwe) hogere snelheden en grotere databundels betaal je meer. 4G werd in het begin vooral als een extra bundel verkocht, je betaalde danals je toegang tot de 4G snelheid wilde hebben.In 2020 zit 4G bij vrijwel alle aanbiedersstandaard in het pakket.In de vergelijkingen is 4G de standaard, zowel in abonnement met telefoon, als sim only als in de prepaid vergelijker.

Gebruikt mijn telefoon via 4G meer data?

Voor dezelfde activiteiten gebruiken telefoons via 3G en 4G in principe evenveel data. Officieel dus niet. Maar omdat 4G veel sneller is en daardoor prettiger werkt, is het niet ondenkbaardat je (onbewust)méér gaat doen met je telefoon. Je kunt de kosten beperken door meer op wifi te doen, met name als je gebruik wilt maken van video en/of andere streaming media. Je kunt ook meteen een grotere bundel nemen, om minder snel buiten je tegoed te gaan, dit stelt Vodafone. Onbeperkt internet, of een bundel waarbij de snelheid naar beneden gaat als de maandbundel leeg is, is uiteraard ook een optie.

Conclusie

Voor de meeste mensen is 4G de gewoonste zaak van de wereld. Het 4G netwerk blijft de komende jaren belangrijk. Want naast het mobiele telefonie verkeer kan 4G ook ingezet worden als vaste verbinding, voor plekken waar vast internet geen snelheid biedt. Vodafone is op 4 februari 2020 gestopt met het aanbiedenvan 3G. KPN zet vanaf 1 april 2022 haar3G-netwerk gefaseerd offline en T-Mobile heeft haar 2G-netwerk in juni2021uitgezet. Dus de grote concentratie gebruikers zit op 4G.Er is in juli 2020wel begonnen met de uitrol van 5G. Je hebt daareen geschikt abonnement entelefoon voor nodig. Voordat dit netwerk een rol van betekenis gaat spelen zijn we wel een paar jaar verder.

In onze Vergelijkerworden standaard 4G pakketten getoond. Wil je de andere netwerken bekijken, gebruik dan het filter. Dan laten we zien wat demogelijkheden zijn.

Geschiedenis uitrol

4G van KPN

KPN was de eerste provider met 4G en is begin 2013gestart in Amsterdam en omstreken. Vanaf april 2014 is 4G van KPN overal in Nederland beschikbaar. In hetzelfde jaar startten ook Simyo en Telfort. Vanaf 1 juli 2014 verhoogdeKPN de snelheden en verruimdede databundels voor bestaande KPN-klanten.Tevens begint KPN dan met een snellere variant van 4G via masten in de 1800 MHz-band in de Randstad en Eindhoven. Dit maakt ook LTE Advanced mogelijk, een methode om de frequenties van zowel de 800 MHz- als 1800 MHz-banden te combineren om noghogere snelheden te halen.

Wat is 4G en wat zijn de voordelen ervan? - Bellen.com (16)

(Video) The Open Road | Critical Role: THE MIGHTY NEIN | Episode 5

4G van Vodafone

Op 5 augustus 2013 is het 4G-netwerk van Vodafone live gegaan in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht.Half mei 2014 dekte het Vodafone 4G-netwerk 82 procent van Nederland eneind september 2014 was het Vodafone 4G-netwerk beschikbaar voor heel Nederland (zie onderstaande infographic en/ofde dekkingskaart). Abonnees met een Vodafone Red-of Smart abonnement krijgen automatisch toegang tot 4G, op voorwaarde dat je een geschikt toestel hebt. Vanafeind mei kregen ook prepaid- en Hybride klanten toegang envanaf 4 augustus konden ook BundelMix-abonnees vandochterbedrijf Belcompany het 4G-netwerk optegen bijbetaling. Vanaf 1 september 2014biedt Vodafone alle 4G-klanten altijd de maximaal beschikbare 4G-snelheid. Deze snelheden kunnen oplopen tot 75 Mbps (praktische downloadsnelheid 10-25 Mbps) en na de introductie van 4G+ zelfs tot 200 Mbps (praktische downloadsnelheid 50-70 Mbps).

Wat is 4G en wat zijn de voordelen ervan? - Bellen.com (17)

4G van T-Mobile

Vanaf 18 november 2013 kunnen T-Mobile-klanten van het nieuwe 4G-netwerk gebruik maken in de regio's Amsterdam, Rotterdam, delen van DenHaag en Utrecht. Half december was de uitrol in Den Haag en omgeving afgerond en zijn ruim 270 duizend klanten actief op het nieuwe 4G-netwerk. In de zomer van 2014 heeft ruim 50% van de klanten toegang tot 4G in de woonplaats en zijn meer dan 2000 antennelocaties volledig vernieuwd. T-Mobilebood in oktober 2015 landelijke dekking.4G-toegang is beschikbaar voor alle klanten, ongeacht het abonnement. In januari 2016 is T-Mobile gestart met de uitrol van het 4G+-netwerk.

Wat is 4G en wat zijn de voordelen ervan? - Bellen.com (18)

4G van Tele2

Tele2 is de vierdeprovider die in Nederland een eigen LTE-netwerk aanlegde. Voor de uitrolmaakte Tele2 gebruikvan de antenne-opstelpunten van T-Mobile. De provider heeft de frequenties 800 MHz en 2600 MHz bemachtigd om een eigen 4G-netwerk te kunnen bouwen.In november 2015 was de 4G-dekking buitenshuis 92 procent, terwijl 65 procent van de klanten binnenshuis bereikhad. Een jaar later was 4G buitenshuis nagenoeg landelijk dekkend.In december 2016 maakte Tele2 bekend dat klanten met een VoLTE geschikt toestel ook kunnen bellen via 4G en dat Tele2 dit als nieuwe standaard gaat inzetten. Klanten moeten dus een 4G toestel hebben.

Videos

1. De krachtigste energetische genezingstechniek met Richard Gordon
(Next Level Soul Podcast)
2. Ontgrendel de Akasha-kronieken en ontdek het doel van je ziel met Laura Coe
(Next Level Soul Podcast)
3. Total English Video : Mobile Generations and Why There are Many Frequencies Bands Used
(Ibrahim Abd El Rahman for Mobile Networks)
4. Dromen die je NOOIT mag negeren | Kelly Sullivan Walden
(Next Level Soul Podcast)
5. Webinar Vruchtwisseling in het kader van IPM en bodemvruchtbaarheid deel 1
(provincie Antwerpen)
6. Horrorthread - Ze werd 3 jaar lang gestalkt en krankzinnig gediagnosticeerd toen ... | VOST
(Aurelines_)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Jamar Nader

Last Updated: 21/10/2023

Views: 5973

Rating: 4.4 / 5 (55 voted)

Reviews: 94% of readers found this page helpful

Author information

Name: Jamar Nader

Birthday: 1995-02-28

Address: Apt. 536 6162 Reichel Greens, Port Zackaryside, CT 22682-9804

Phone: +9958384818317

Job: IT Representative

Hobby: Scrapbooking, Hiking, Hunting, Kite flying, Blacksmithing, Video gaming, Foraging

Introduction: My name is Jamar Nader, I am a fine, shiny, colorful, bright, nice, perfect, curious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.