Wat is HTML? (2024)

Ga direct naar

Wat betekentHTML? Hoe werktHTML? Wat is eenHTML-bestand? Hoe maak je een website metHTML? Hoe kan ikHTMLleren? Het testen van de HTML-code Functies metHTML

Wat betekentHTML?

HTMLstaat voorHyperTextMarkupLanguage,het is een set vanopmaak symbolen en codes die gebruikt worden om een pagina of een document zichtbaar te maken op het internet. Elke tag, ook wel een element genoemd,is een signaal voor de webbrowser die aangeeft hoe dit elementeruit moet komen te zien. Er zijn meer dan honderd soortenHTML-tags waar je gebruik van kunt maken, welke tag jij nodig hebt is afhankelijk van de opmaak die je wiltcreëren.Hierkunje een uitgebreide lijst vinden van tags en de uitleg daarvan. In de onderstaande afbeelding zie je hoe dit er in de broncode van de website uit komt te zien. Dit kun je zelf ook bekijken door je rechtermuisknop in te drukken en vervolgens te drukken op ‘’Paginabron weergeven’’.

Wat is HTML? (1)

Hoe werktHTML?

HTML werkt met behulp van HTML-tags, dit zijn codes die toegevoegd worden aan de normale tekst om de weergave daarvan te bepalen. In de onderstaande afbeelding kun je zien hoe dit precies in zijn werk gaat.

Wat is HTML? (2)

Zo zie je dat de lichtblauw gemarkeerde tekst ‘’Wat krijg je?’’ hier normaal ingevoerd staat en dat deze een H3 tag heeft, oftewel een aanwijzing dat dit als koptekst 3 moet worden weergegeven. Op de webpagina komt de tekst ‘’Wat krijg je?’’ er dan als volgt uit te zien:

Wat is HTML? (3)

Wat is eenHTML-bestand?

EenHTML-bestandis een bestand dat bestaat uit normale tekst in combinatie metHTML-tags. Doordat de webbrowser dit bestand uitleest,wordter vervolgens een webpagina opgebouwd met daarin de eigenschappen van de tags die er zijn meegegeven in het bestand. EenHTML-bestandkun je maken met behulp van Kladblok (het standaardprogramma op Windows computers).Om eenvoudig eenHTML-bestandte maken is het verstandig om gebruik te maken van eenHTML-sjabloon, dan hoef je het niet helemaal zelf uit te werken. IneenHTML-bestandkun je exact uitwerken met welke tekst en opmaak je de uiteindelijke webpagina wilt hebben. Hieronder zie je een voorbeeld van zo eenHTML-bestandgemaaktin Kladblok.

Wat is HTML? (4)

Hoe maak je een website metHTML?

Om een website metHTMLte maken moet je eerst eenHTML-bestandmaken,zoals wij eerder hebben laten zien. Het is wel belangrijk dat dit bestand foutloos opgesteldwordtanderswordtde webpagina niet goed getoond. Door het bovenstaandeHTML-bestandop te stellen en deze vervolgens op te slaan met een bestandsnaam eindigend op .html(bijvoorbeeld:home.html)heb je de inhoud van je website gemaakt, deze moet je alleen nog uploaden op de website.Omeen webpagina live te zetten is hetessentieeldat je een domeinnaam koopt en ook een hosting provider hebt.

Hoe kan ikHTMLleren?

Als jeHTMLwilt leren kun je dat doen doortrialanderror omdat er online meer dan genoeginstructievideo’s, tipsen handleidingen te vinden zijn.Wat je dan nodig hebt is dan een domein, een provider en het programma Kladblok.Maar je kunt er ook voor kiezen om een webdesign of eenHTML5-cursus te gaan volgen.Je hebt ook korteHTML-cursussen waarbij jeinenkele dagende hele basis uitgelegd krijgt.

Het testen van de HTML-code

Heb je zelf een stukje tekst met daarinHTML-tags gemaakt? Dan is het verstandig om vantevorente kijken of alles klopt enofje geen fouten hebt gemaakt. Om dit te kunnen testen kun je gebruik maken vandeze link. Zo kun je meteen zien of de output is zoals je deze graag wilde hebben.

Functies metHTML

Als je professioneel aan de slag wilt met HTML dan kun je kijken naar de volgende functies:

Wil je snel zien welke functie het beste aansluit bij jouw profiel? Kijk dan naar onze IT-vacatures ofneem contact met ons dan helpen wij je verder!

Wat is HTML? (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Amb. Frankie Simonis

Last Updated:

Views: 5970

Rating: 4.6 / 5 (76 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Amb. Frankie Simonis

Birthday: 1998-02-19

Address: 64841 Delmar Isle, North Wiley, OR 74073

Phone: +17844167847676

Job: Forward IT Agent

Hobby: LARPing, Kitesurfing, Sewing, Digital arts, Sand art, Gardening, Dance

Introduction: My name is Amb. Frankie Simonis, I am a hilarious, enchanting, energetic, cooperative, innocent, cute, joyous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.