Wie heeft het beste 4G voor thuis internet: KPN of T-Mobile? (2023)

Over T-Mobile 4G voor thuis in het kort:

T-Mobile levert losse mobiele 4G internet abonnementen als vervanging van een vaste verbinding. Dit kun je aanvragen, mits dit op jouw adres beschikbaar is. Bij T-Mobile heb je de keuze uit bundels van 30 Mbit/s tot maximaal 100 Mbit/s, waarbij je ook een sim only optie hebt. Qua prijs zijn de T-Mobile 4G voor Thuis oplossingen duurder dan bij KPN. Maar daar staat tegenover dat je niet al een (dure) vaste verbinding moet hebben die ontoereikend is. Als je bij T-Mobile kiest voor een 4G modem/router erbij dan betaal je maandelijks een toestelkrediet.

Voordelen

 • Makkelijke Plug&Play installatie binnenrouter
 • Optie voor een losse simkaart als je zelf als een modem/router hebt
 • Buitenrouter wordt gratis geïnstalleerd
 • Combivoordeel met een andere T-Mobile abonnementen op je adres
 • 4G voor Thuis app (voor checken verbruiksstatus en aanvullen bundels)

Nadelen

 • Beschikbaarheid afhankelijk van spreiding 4G-masten
 • Binnenrouter 4G voor thuis heeft een beperkte internetsnelheid van 30 Mbit/s
 • Voor de modem/router betaal je een toestelkrediet per maand
 • Je zit vast aan een looptijd van 2 jaar
 • Geen 5G voor Thuis beschikbaar
 • Buitengevel router kwetsbaarder en niet altijd mogelijk
 • Stabiel 4G internet niet altijd mogelijk
 • Extra onbeperkte datalimiet tot 5GB per keer
 • Maximale snelheid van 30 Mbit/s of 100 Mbit/s wordt niet altijd gehaald

Over KPN Sneller internet Buitengebied in het kort:

Heb je een vaste internetverbinding van KPN maar is de snelheid te traag, dan kun je gratis KPN Sneller internet buitengebied aanvragen, mits dit op je adres beschikbaar is en je al een vaste DSL verbinding hebt bij KPN. Het verschil met T-Mobile is dat deze optie gratis is bij KPN, maar je krijgt extra snelheid tot hooguit 50 Mbit/s via 4G, aanvullend op je vaste verbinding. KPN levert in tegenstelling tot T-Mobile maar één optie voor een modem/router. Wil je extra bereik met een buitenantenne dan betaal je daar nog los voor.

Voordelen

 • De 4G voor thuis verbinding is gratis aan te zetten als je KPN internet hebt
 • Vast internet met 100 Mbit/s + 4G oplossing is goedkoper dan T-Mobile
 • Geen maandelijkse datalimiet
 • Makkelijke installatie 4G-modem

Nadelen

 • Beschikbaarheid is afhankelijk van spreiding 4G-masten
 • Geen 5G voor thuis beschikbaar
 • Je moet verplicht een KPN internetverbinding hebben die 'ontoereikend' is
 • Stabiel 4G internet niet altijd mogelijk
 • Maximale snelheid van 50 Mbit/s wordt niet altijd gehaald
 • Extra kosten voor meer bereik 4G-verbinding buiten
(Video) Kan je vaste internet eruit nu er 4G voor Thuis is?

KPN en T-Mobile 4G voor thuis uitgebreid besproken

Belangrijke verschillen en overeenkomsten tussen 4G voor thuis van KPN en T-Mobile:

KPNT-Mobile
DaglimietGeen* Starttegoed van 100 GB of 500 GB,
gratis aanvulbaar dagtegoed van 5 GB
InternetsnelheidGemiddeld tot 50 Mbit/sBinnenrouter: Maximaal 30 Mbit/s
Buitenrouter: Maximaal 100 Mbit/s
PrijsGratisVanaf € 35,- (sim only) tot € 47,50 p.m.
Abonnement structuurAanvullend op KPN internet abonnementLos abonnement (met toestelkrediet)
LooptijdOp ieder moment aan en uit te zetten2 jaar
Router/modem4G-modem in bruikleen4G-modem op afbetaling
5G voor thuisNiet beschikbaar**Niet beschikbaar**
Vast IP-adresAlleen te gebruiken op het afleveradresAlleen te gebruiken op het afleveradres

*Is er veel mobiel verkeer op de 4G-mast in jouw buurt, dan krijgt mobiel verkeer voorrang.** Het is nog niet bekend wanneer de 5G voor thuis optie er gaat komen.

Datalimiet en snelheid

Tussen T-Mobile en KPN 4G voor Thuis zitten nogal wat verschillen in datalimiet en internetsnelheid. T-Mobile werkt met een databundel, KPN niet. Bij T-Mobile krijg je afhankelijk van het gekozen pakket 150 GB of 500 GB data per maand.

(Video) Eigen Router Gebruiken? | Zeg DOEI tegen de router van je provider!

Voor een beetje internetten, mailen en social media checken is dat voor de meesten genoeg. Kom je daarmee niet uit? Dan kun je dagelijks ongebeperkt een extra bundel van 5GB aanzetten tot het einde van de maand. Dit moet je wel zelf aanzetten.

Hiermee biedt T-Mobile dus in wezen onbeperkt data aan als je dat nodig hebt, maar je moet er wel zelf wat voor doen. Vooral als je veel online gamed of streamed is dit iets om rekening mee te houden. Dat je niet midden in een game of serie een haperende verbinding krijgt en weer een extra bundel moet aanzetten.

Maar ook in internetsnelheid verschillen de 4G voor thuis pakketten van KPN en T-Mobile. KPN levert namelijk een standaard gemiddelde 4G internet snelheid van 50 Mbit/s, bovenop op de vaste internetsnelheid die niet sneller mag zijn dan 30 Mbit/s.

T-Mobile biedt twee opties aan: 30 Mbit/s en 100 Mbit/s. Bij T-Mobile kun je dus het snelste pakket nemen, maar alleen in combinatie met een buitenrouter voor extra 4G-bereik.

Modem/router

Hoe zit het met de 4G-modems? KPN levert één type modem gratis in bruikleen: een binnenmodem. Deze is vrij eenvoudig zelf te installeren met de bijgeleverde instructies, door de data simkaart erin te plaatsen en het modem in de buurt van een raam te plaatsen.

KPN geeft je de optie om nog een buitenantenne te nemen als de snelheid en stabiliteit toch niet genoeg is. Het nadeel hiervan is, is dat je daar wel eenmalig nog zo’n € 100,- voor moet betalen en dus niet standaard in de service zit.

T-Mobile geeft een dergelijke optie wel, maar alleen met een buitenrouterpakket. Die wordt voor je geinstalleerd en gecheckt op bereik en de werking. Hiervoor moet namelijk ook een kastje geplaatst worden in huis die met een kabel verbonden is aan de buitenrouter. Voor deze service betaal je in het pakket.

T-Mobile heeft daarnaast ook nog een binnenrouter optie die ook eenvoudig zelf te installeren is onder het mom van ‘Plug&Play’, met een 30 Mbit/s pakket.

💡 Toestemming voor een buitenrouter/antenne
Let op met de extra snel router en de KPN antennen dat deze buiten geplaatst moet worden (met behulp van boorgaten). Check daarom of dit mag wanneer je in een huurwoning woont of aan VvE regels moet voldoen.

Prijs - kwaliteit verhouding

Bij wie ben op basis van prijs/kwaliteit het beste uit met 4G voor thuis: KPN of T-Mobile?

(Video) Waarom hebben we 5G nodig? | Hoe Het Net Werkt

KPNT-Mobile
Data sim + modem/router50 Mbit/s: gratis +

100 Mbit/s DSL: € 42,50

30 Mbit/s: € 40,-
100 Mbit/s: € 47,50
Data sim only-30 Mbit/s: € 25,-
Aansluitkosten€ 0,-€ 0,-

Hierbij is het goed om te weten dat KPN extra voorwaarden stelt aan de 4G snelheidsupgrade bovenop je abonnement.

KPN 4G voor thuis kun je namelijk alleen aanvragen als je minimaal 6 maanden lang niet meer dan 30 Mbit/s aan internetsnelheid kan halen (en het 4G bereik bij je thuis voldoende is). Hierop wordt een check gedaan.

Heb je, of wil je een 100 Mbit/s DSL pakket afsluiten bij KPN, houd er dan dus rekening mee houden dat je voor snelheid betaalt die je niet kan gebruiken. In theorie zou je dus maar maximaal 30 Mbit/s + 50 Mbit/s = 80 Mbit/s kunnen halen en geen 150 Mbit/s.

In dat opzicht is T-Mobile 4G voor thuis naar verhouding goedkoper met een data sim + router. Bij T-Mobile en KPN betaal je beide geen eenmalige aansluitkosten voor 4G voor thuis.

Ervaringen

Hoe worden 4G voor thuis van KPN en T-Mobile beoordeeld? Over zowel T-Mobile en KPN 4G voor thuis zijn beide positieve- en negatieve reacties te vinden.

Er zijn genoeg reacties te vinden van huishoudens bij wie de verbinding goed lijkt te werken. Maar ook blijkt dat dat heel erg afhangt van omgevingsfactoren, zoals drukte op de 4G-mast in jouw buurt, en wat je zelf online doet. Maar ook je woning is bepalend.

Er wordt van KPN en T-Mobile nogal eens aangegeven dat de verbinding niet altijd voldoende is wanneer je met meerdere personen op meerdere apparaten op het internet wil. Ook tijdens streamen of gamen lijkt de verbinding het niet altijd aan te kunnen. Dit is dus een probleem dat bij beide providers voorkomt.

Helaas is daar niet altijd wat aan te doen, wel zou je nog kunnen kiezen voor extra Wifi-punten plaatsen in huis als je niet overal in huis goed bereik hebt.

De Consumentenbond heeft in het verleden bij KPN 4G voor thuis snelheden van 10 Mbit/s tot 50 Mbit/s gemeten bij een grote steekproef. Niet altijd stabiel 50 Mbit/s dus.

Conclusie: wanneer kun je het beste voor 4G voor thuis van KPN of T-Mobile kiezen?

Belangrijk om te weten is dat de 4G voor thuis oplossingen van zowel KPN en T-Mobile niet altijd zaligmakend zijn. Een internetverbinding via 4G is nou eenmaal een stuk onzekerder dan een vaste internet verbinding.

De stabiliteit en snelheid van je verbinding zijn heel erg afhankelijk van allerlei omgevingsfactoren, met name hoe druk het is op het mobiele netwerk.

Mobiel verkeer krijgt bij grote drukte voorrang. Dit kan soms hick-ups opleveren in de verbinding, of een drastische verlanging van de snelheid. Dit lees je ook terug in reviews van gebruikers.

Kun je helaas geen vaste internetverbinding krijgen, of is deze ontoereikend? Dan raden we je aan de in volgende situatie voor KPN of t-Mobile te kiezen.

(Video) Glasvezel aansluiten in huis | KPN Netwerk

Kies voor 4G voor thuis van T-Mobile wanneer:

 • Je helemaal geen toegang hebt tot vast DSL-, kabel, of glasvezel internet
 • Je de goedkoopste 4G voor thuis oplossing wil
 • Je 4G internet wil dat niet gekoppeld is aan een vaste internetverbinding
 • Je niet in aanmerking komt voor KPN Sneller internet Buitengebied

Kies voor KPN Sneller internet Buitengebied wanneer:

 • Je veel waarde hecht aan de hoogwaardige service van KPN
 • Je al een vaste internetverbinding hebt van KPN met ontoereikende snelheid
(Video) Glasvezel Aansluiten | Hoe sluit je glasvezelinternet aan | KPN

FAQs

Why is my T-Mobile Internet so slow? ›

Slow Internet:

On your T-Mobile account, check that you haven't used all of your high-speed data bucket. See Data speeds for more information. If you used 50 GB of data this bill cycle, you're subject to lower network prioritization during times of local congestion.

What country is T-Mobile from? ›

T-Mobile US, Inc. is an American wireless network operator headquartered in Overland Park, Kansas and Bellevue, Washington, U.S. Its largest shareholder is multinational telecommunications company Deutsche Telekom AG, which as of April 2023, holds a 53.3% majority stake in the company.

Is T-Mobile Internet good in the Netherlands? ›

Out of a total of seven mobile network tests that Umlaut has conducted in the Netherlands since 2015, T-Mobile was named "Best in Test" five times in a row from 2016 to 2021. In the latest network test in 2022, T-Mobile achieved the score “excellent”.

Is T-Mobile working in the Netherlands? ›

T-Mobile is one of the 4 major networks we have identified operating in the Netherlands. Detailed coverage maps for all major networks around the globe are available for free in the Opensignal app.

Why is 4G LTE so slow? ›

If your 4G or 5G connection is slow, this might be the reason. Your cache is full: Your browser stores data in a cache so that it can quickly load websites you frequently visit. While this speeds up your internet browsing, a full cache can slow down your phone.

How can I improve my T-Mobile internet? ›

T-Mobile Home Internet Network Speeds
 1. Turn off equipment from your previous provider. Before you turn on your gateway and set up your T-Mobile Internet network, turn off any equipment you have from a previous provider to avoid interference.
 2. Test in multiple locations. ...
 3. Move the gateway away from other devices.

Videos

1. Alles over glasvezel - Tips en advies (Consumentenbond)
(Consumentenbond)
2. 4G routers, internet op vakantie, onderweg of thuis
(Connected)
3. Glasvezel Internet | Alles wat je moet weten over glasvezelinternet | KPN
(KPN)
4. Wordt internet goedkoper met glasvezel?
(Bright)
5. KPN 4K TV-Ontvanger ARRIS VIP5202 - Review (Consumentenbond)
(Consumentenbond)
6. Glasvezel Snelheid | Hoe snel is glasvezelinternet? | KPN
(KPN)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Pres. Lawanda Wiegand

Last Updated: 28/09/2023

Views: 5856

Rating: 4 / 5 (51 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Pres. Lawanda Wiegand

Birthday: 1993-01-10

Address: Suite 391 6963 Ullrich Shore, Bellefort, WI 01350-7893

Phone: +6806610432415

Job: Dynamic Manufacturing Assistant

Hobby: amateur radio, Taekwondo, Wood carving, Parkour, Skateboarding, Running, Rafting

Introduction: My name is Pres. Lawanda Wiegand, I am a inquisitive, helpful, glamorous, cheerful, open, clever, innocent person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.